perjantai 16. tammikuuta 2009

Kalastajan lakki

Joulun aikaan huomasin, että isäni käytti esikoisemme kanssa ulkoillessaan yli kymmenen vuotta vanhaa pipoa, joka kuulemma oli hänen ainoa lämmin lakkinsa. Oli siis enemmän kuin aiheellista korjata tilanne, joten päätin laittaa puikot liikeelle ja kutoa isälle syntymäpäivälahjaksi lakin.

Aikaa ei ollut liiemmälti, joten ajattelin neuloa ennestään tutun Tychus -pipon. Ensimmäisestä versiosta oli tulossa liian pieni. Purin tekeleen ja aloitin uudestaan suuremmalla silmukkamäärällä. Toinen yritys eteni jonkin matkaa, ja kokokin tuntui oikealta. Sitten mieleeni tuli, ettei pipon malli olisi kuitenkaan saajalleen paras mahdollinen. Tässä vaiheessa syntymäpäiväkin alkoi olla jo enemmän kuin lähellä, eikä muusta miehelle sopivasta pipomallista ollut pinintäkään ajatusta. Nopea kierros Ravelryssa toi mieleeni Jacques Costeau -pipon, jota olin joskus ihastellut.

Malli oli mukava ja nopea kutoa, mutta tärkeintä on, että saaja piti uudesta lakistaan. Isäni pitää merestä ja kalastuksesta, joten "kalastajalakki" - kuten hän mallia nimitti - oli hänelle mieluinen malli. Alaska oli kutoessa kovan oloista, mutta valmiista neulepinnasta pidin. Neljän ja puolen puikoilla kudottuna lakista tuli tiivispintainen, joten uskoisin sen pitävät jonkin verran tuulta.

Mikäli jollakulla on tiedossa kivoja malleja miesten pipoihin, ottaisin mielelläni vinkkejä vastaan. Jospa lähipiirin miesten päähineitä saisi tulevaisuudessa uusittua vähän tiuhempaan tahtiin, ettei samaa lakkia tarvitsisi enää kymmentä vuotta käyttää...

Malli: Jacques Costeau
Lanka: Drops Alaska
Puikot: 4,5 mm

4 kommenttia:

Laura L kirjoitti...

Toi on hyvä malli, yhden joskus itsekin ennen blogiaikaa tehnyt. Eipä noille miehille taida paljoa olla MIEHEKKÄITÄ malleja, ei ainakaan näin äkkiseltään muistu mieleen..

Mä oon muutaman pipon virkannut ylhäältä alas kiinteillä silmukoilla, on ollut tosi pidettyjä. Ohje on melkein joka toisessa Novitan lehdessä, miten milloinkin muunneltuna.. =)

Typy kirjoitti...

Kiva, että sinäkin päädyit toteuttamaan pipomalliani. Debbie Stollerin Son of Stitch´n Bitch- kirjassa on kirjallinen malleja miehelle. Sekaan mahtuu pipo mallejakin. Kirja on minulle niin uusi, etten ole vielä malleja toteuttanut, mutta uskallan suositella kirjaa jo lämpimästi.

Marja Kyy kirjoitti...

Yksinkertainen on kaunista ja yleensä miesten mieleen. Juuri sellainen on Cousteau-pipo. Hieno on tämäkin!

Sanni kirjoitti...

Kiitos vinkeistä! En olekaan koskaan virkannut pipoa, olisi mukava testata josko onnistuisin sillä tavalla lakin loihtimaan. Samoin voisin vilkaista Stollerin kirjaa, sieltä löytyisi varmasti muutakin toteuttamiskelpoista. Ja totta tosiaan on, etteivät miehet juurikaan krumeluureista perusta, vaan yksinkertainen on enemmän heille mieleen.