torstai 2. lokakuuta 2008

Harmauksia

Viime aikoina puikoilla on ollut harmaata. Ja harmaita ovat sivumennen sanoen olleet puikotkin, paksuja ja painavia metallikapineita. Syksyisessä matalalta paistavassa auringossa kuvasin eilen valmistuneet vaippahousut. Tuuli oli muuten niin kova, että meinasivat pöpät lähteä karkumatkalle.







Malli: Villapöpät Ullasta



Lanka: kaksinkertainen hahtuvalanka



Puikot: 5 mm



Pöksyjen ohjetta ei varmaankaan voi liikaa kehua. Housut neuloontuivat melkein itsestään ilman sen kummempia kommervenkkejä. Pelkäsin etukäteen, että hahtuva katkeilee jatkuvasti, mutta ainakaan kaksinkerroin neulottuna huoli oli turha. Kolmen puikot päättelyä en ollut aikaisemmin tehnyt ja luulin sitä nimen perusteella mutkikkaaksi hommaksi. Ei ollut, nimi huijasi pahemman kerran.




Pöpät vaikuttavat varsin päteviltä, mutta tositoimista minulla ei ole vielä kokemusta. Juniorin kanssa en testaillut kestovaippoja ollenkaan, mutta nyt odottelemamme vauvan kanssa aion yrittää osa-aikaista kestovaippailua. Tällä hetkellä arvelen, että voisin käyttää vauvalla kestovaippoja kotosalla, mutta reissussa (ja öisin??) valmisvaippoja. Ajattelen, että jos muutamakin valmisvaippa/päivä vaihtuu kestovaipaksi, aikaansaamamme jätemäärä pienenee mukavasti, vaikka ei optimaaliseksi muutukaan. Villapöpiä aion tehdä useammatkin, pitkälahkeisiin hankin jo langatkin. Taidan kuitenkin antaa lankojen odotella kaapissa vauvan syntymää, jotta koko on helpompi mitoittaa kohdalleen.



Toiset harmaudet tein itselleni. Näihinkin löysin ohjeen Ullasta:




Malli: Ursus-kämmekkäät Ullasta



Lanka: Pelson karstalanka, 100 % villaa



Puikot: 4,5 mm

En ole koskaan aikaisemmin kutonut enkä omistanut kämmekkäitä. En ole oikeastaan keksinyt niille käyttöä.




Monia mukavia kämmekäsmalleja katseltuani halusin kuitenkin testata niiden neulomista ja arvelin, että käyttöäkin niille löytyisi ainakin hanskojen päällä käytettynä lisälämpöä antamassa. Tämänpäiväinen testailu osoitti, että sopivan syksyisellä (tai keväisellä) ilmalla kämmekkäät lämmittävät mukavasti ilman hanskojakin - ja samalla antavat mahdollisuuden kaikenlaiseen 'sorminäppäryyttä' vaativaan puuhailuun.



Karstalangan ostin alunperin lapaslangaksi ja sellaiseksi se onkin sopivan paksua. Kämmekäskokeilun perusteella käväisin ostamassa toisenkin vyyhdin hieman erisävyistä lankaa, joten nyt lapasten kutominen ei ole ainakaan langanpuutteesta kiinni.

Seuraavassa postauksessa on tiedossa vähän enemmän väriä. Viimeistelypöydällä on viihtynyt sopimattoman pitkään jotakin punaista Juniorille. Toivottavasti saan kaiveltua pikaisesti neulan esille ja saumat ommeltua - syksyiset säät näyttävät jatkuvan, joten pienen pojan olisi hyvä saada lämmikettä ylleen.



3 kommenttia:

Marja Kyy kirjoitti...

Villapöpät ovat malliltaan ylivedot ja hakkaavat minusta mennen tullen muut villikset! Ja kosteuseristeenä villa on kerrassaan nerokas keksintö. Vähällä kestovaippojen ja vielä vähemmällä kertisvaippojen käyttökokemuksella kannatan edellisiä monestakin syystä; kertakäyttöisten laidoilta tuppaa pissa (ja joskus kakkakin) valskaamaan ja haisevia kakkavaippoja saa kiikuttaa alvariinsa roskiin. Huuhtaistut kestovaipat eivät liossa haise, ja öisin villahousut ja nauhavaippa (tai paksu sideharso) pitävat pepun kuivana.

Ihanaa odotusta sinulle!

Sanni kirjoitti...

Kiitos kommentista!

Mietin neuloessani tuota vyötärön kapeutta suhteessa peppuosaan, mutta lueskelin juuri Uhoavan Gnun blogista, että se on oikein toimiva malli. Toivottavasti pääsemme pian testailemaan, laskettuun aikaan on enää muutama päivä.

Eila kirjoitti...

Kiva kun piipahdit blogissani! Nätit nuo Ursus-kämmekkäät.
t. Eila Vyyhdin Viemää-blogista