sunnuntai 28. lokakuuta 2007

Villasukkieni lyhyt historia


Talvisin olen villasukkien suurkuluttaja. Pakkaskelillä en luota talvikenkenkien lämmönpitävyyteen, ellen ole verhonnut varpaitani villalla. Sisätiloja ei käsittääkseni saa talvisaikaan niin lämpimiksi, etteivätkö jalat tarvitsisi lisälämmikettä.


Tähän asti suurin osa villasukistani on neulottu Seitsemästä Veljeksestä. Miltei jokainen sukka on tehty lyhytvartisen perussukan mallilla. Kutakuinkin kaikissa sukissani on ollut raidallinen varsiosa ja yksivärinen terä. Vuosien varrella värikirjo on ollut valtava, mutta pääsäännön mukaan sukat ovat olleet värikkäitä. Ruskeita tai mustia villasukkia minulla ei ole ollut koskaan, harmaitakin vain muutamat.


Edellisen postauksen lapaskokeilun innoittamana uskaltauduin neulomaan ensimmäistä kertaa sukat ohuesta langasta. Lopputulos on yhdistelmä sukkahistoriani havinaa ja uusia tuulahduksia: perussukan malli, mutta Uhoavan gnu:n kolmioribbikuvio; raitoja, mutta ei pelkästään sukan varressa; lyhyt varsi, mutta lyhyempi kuin sukissani yleensä.


Uusista tuulahduksista erinomaisin on käyttämäni sukkalanka. Sukat istuvat hyvin, lanka ei kutita eivätkä sukat ole liian lämpimät sisällä pidettäviksi. En oikein aikaisemmin ymmärtänyt mitä viehätystä ohuissa villasukissa on. Nyt ihmettelen, miksi en ole aikaisemmin omistanut sellaisia. Alla kuvia tämän hetken suosikkisukistani:





Malli: kuvio Uhoavan gnu:n kolmioribbisukista, sukka muuten perusmallia
Lanka: Austerman Step
Puikot: 2,5 mm bambut

Eilen illalla istuin sohvalla ihailemassa sukkiani. Yhtäkkiä kuulin koputuksen ikkunan takaa. Vilkaisin ulos ja näin pienen joulutontun. Hän oli tullut kertomaan, että lähipiirissäni olisi tarvetta lapasille, kämmekkäille ja sukille. Lupasin auttaa joulumuoria kutomalla niitä muutaman parin. Jottei apuni jäisi pelkäksi aikomukseksi ilmoittauduin mukaan lapaskuuhun.


3 kommenttia:

tiinaf kirjoitti...

Oikein mukavat sukat!!! Onnittelut tuulahduksista :-)

Itsekin hoksasin vasta vähän aikaa sitten, että villasukat voi olla tuollaiset ohuet ja suoraan jaloissa pidettävät (ilman niitä puuvillasukkia siis). Lähipiiri pitää myös mieluusti tuollaisia ohuita sukkia, itse etsin vielä kestävää, KUTITTAMATONTA sukkalankaa itselleni. Hitsi kun on herkkä hipiä.

uhoava gnu kirjoitti...

Kivat sukat! Minustakin tuo Step on aivan ihanaa lankaa, melkein silkkistä.

Sanni kirjoitti...

Lapaspajallakin myös muut innostuivat ohuista sukista. Puikoilla on parhaillaan perussukat miehelle. Hieman tylsää neulottavaa tosin, kun en saanut lupaa tehdä minkäänlaista kuviota - enkä edes raitoja ;)

Step -langasta teen varmasti myöhemmin itselleni toisenkin parin, nämä nykyiset ovat jo kovassa käytössä.